Oedeemtherapie

Wat is oedeem?

Lymfoedeem is een veelvoorkomende aandoening en uit zich als zwelling van een gedeelte van het lichaam. Het wordt veroorzaakt door een gestoorde aan- en/of afvoer van vocht in het lichaam.

Wat is oedeemtherapie?

Oedeemtherapie is een behandeling van lymfoedeem van bijv. arm of been door een oedeemtherapeut. De therapie is gericht op het beperken en voorkomen van toename van het oedeem om de bewegingsmogelijkheid te vergroten, of in ieder geval te behouden.

 

Oedeemtherapie bestaat onder andere uit:

 

Lymfedrainage

Lymfedrainage is een massagetechniek die de lymfestroming beïnvloedt naar de goed werkende lymfevaten, zodat de afvoer van het lymfevocht gestimuleerd wordt. 

Fascia technieken  

Met fasciale technieken wordt het bindweefsel(fascie) door middel van manuele technieken heel specifiek gerekt en gemobiliseerd. Hierdoor kunnen de bindweefsellagen en spieren optimaal ten op zichte van elkaar glijden/bewegen. De beweeglijkheid en doorstroming in de te behandelen regio neem toe, waardoor bewegen gemakkelijker gaat, pijn vermindert en de afvoer van lymfe wordt bevorderd.


Compressietherapie

Er wordt vaak met compressietherapie begonnen om het snelst effect te krijgen. De aangedane extremiteit wordt gezwachteld om een constante,hoge druk voor een langere tijd te hebben. Wanneer er geen/ tot weinig afname van de omvang meer is, wordt er een kous aangemeten om het resultaat van het zwachtelen te behouden.

Lymftaping

Lymftaping wordt gedaan met een speciale tape, die een liftende werking heeft van de huid. Hierdoor wordt de onderhuidse circulatie verbeterd en de afvoer van lymfevocht gestimuleerd.

Oefentherapie

Oefentherapie wordt gedaan om de beweeglijkheid van de gewrichten optimaal te behouden, maar dient ook om de lymfestroom te beïnvloeden. De lymfevaten lopen in de buurt van spieren. Bij oefenen ontstaan spiersamentrekkingen, die het lymfestelsel stimuleren. Het is belangrijk dat je leert welke oefeningen dit zijn en met welke intensiteit je ze uit kan voeren.

Ademtherapie en ontspanningsoefeningen

Als je ontspannen bent, heb je een andere ademhaling dan wanneer je sport of gespannen bent. Een rustige diepe ademhaling beïnvloedt de lymfestroom op een positieve manier.

Voorlichting

Bij voorlichting komen onderwerpen aan de orde, die gericht zijn op zelfmanagement en preventie. Zo is het belangrijk te weten hoe je je huid moet verzorgen en wat je kunt doen wanneer je een wondje hebt. Voedingsadviezen worden doorgenomen. Ook begeleiding bij het opbouwen van je dagelijkse activiteiten is een belangrijk onderdeel van de behandeling.

Voor wie?

Iedereen die als gevolg van een (oncologische) aandoening oedeemklachten heeft:

Primair lymfoedeem

De aanleg van het lymfestelsel is gestoord en het lymfestelsel is bij de geboorte niet goed aangelegd

Secundair lymfoedeem

Nadat de lymfeklieren verwijderd zijn door een operatie en als gevolg van bestraling en/of chemotherapie

Traumatisch oedeem

Na een ongeval (bij een breuk of verstuiking van bijv. de enkel is de zwelling rondom de enkel al een vorm van oedeem)

Lipoedeem

Ongelijkmatige vetverdeling over het lichaam

Veneus oedeem

Door een verminderde hartfunctie of spataderen

Voor oedeemtherapie is een verwijzing noodzakelijk.

Meer informatie kun je lezen op nvfl.kngf.nl